Accountant

De toegevoegde waarde van jouw accountant

Ondernemingen binnen het MKB hebben vaak al jaren dezelfde accountant. Een accountant waarmee men door de jaren heen een vertrouwensband opbouwt. Toch is voor veel ondernemers die op zoek zijn naar een accountant nog onduidelijk wat de accountant allemaal voor hen kan betekenen. Vandaar deze blog over de toegevoegde waarde van de accountant.

Vertrouwenspersoon

Iedere ondernemer weet dat de administratie, de jaarrekening en bepaalde fiscale zaken netjes op orde moeten zijn. Deze diensten worden van oudsher van de accountant verwacht, maar meer en meer zijn de diensten die de accountant verder verricht voor zijn klant belangrijk. Natuurlijk verschilt het per accountantskantoor welke diensten dit allemaal zijn. Maar voor elke accountant geldt eigenlijk wel dat hij of zij een vertrouwenspersoon is van de ondernemer die daarnaast inhoudelijk de discussie aan kan gaan. Iemand die niet zegt wat de ondernemer wil horen, maar die aangeeft waar het feitelijk op staat en passende oplossingen kan aandragen. Daarnaast is een accountant die aangesloten is bij het NBA een accountant die aan kwaliteitseisen moet voldoen. Daarin zit de toegevoegde waarde van een goede accountant.

Waarde accountant & Adviseur

De accountant van nu is dus steeds meer een adviseur voor ondernemers. Omdat de accountant reeds alle cijfers van de onderneming tot zijn beschikking heeft kan hij proactief handelen. Hierdoor kan de accountant een enorme meerwaarde voor een ondernemer hebben. Toch zijn veel ondernemers zich hier niet altijd van bewust.

Feit is natuurlijk dat deze houding en waarde door de accountant moet worden uitgedragen. De accountant van de toekomst zorgt ervoor dat hij de dienstverlening voor de ondernemer aanpast naar wat er in de huidige markt gevraagd wordt.

Digitalisering en de accountant

De digitalisering heeft ook zijn invloed op de relatie tussen de ondernemer en de accountant. Een groot voordeel is dat er steeds sneller en actueler informatie beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat de ondernemer altijd en overal inzicht in actuele cijfers kan hebben en dat de accountant de ondernemer nog meer proactief kan adviseren. Dit heeft wel als gevolg dat de ondernemer andere verwachtingen krijgt bij de rol van de accountant. De accountant dient dus actief te laten zien wat zijn meerwaarde is.

Kortom, de accountant van de toekomst laat zijn waarde duidelijk aan de ondernemer zien. De accountant optimaliseert zijn dienstverlening mede door digitalisering. Hierdoor maakt hij/zij meer tijd vrij voor proactieve en directe advisering. Hierdoor blijven de kosten voor de ondernemer lager en de waarde van de accountant stijgt.

Herken jij jouw accountant niet in dit beeld of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op en laat geen kansen liggen op een mooie toekomst!

Laten we samen presteren!

Het Baskuul team

Heb je een vraag? Arthur helpt je graag verder!

Martijn Kanters
Belastingadviseur