Accountant of boekhouder

Accountant of boekhouder?

Ben jij ondernemer en denk je erover om de administratie van je onderneming uit te besteden? Dan is het goed om te kijken of een accountant of boekhouder de beste keuze is. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een accountant en een boekhouder? Wat kost het uitbesteden van je administratie? En welke voordelen levert uitbesteden op? Het antwoord vind je op deze pagina!

De administratie van je onderneming uitbesteden: een goed idee!

 

Het uitbesteden van je administratie brengt diverse voordelen met zich mee. Allereerst het meest voor de hand liggende voordeel: tijdwinst. Het bijhouden en verwerken van je administratie kost vaak veel tijd en moeite, die je ook in de verdere ontwikkeling van je onderneming kunt stoppen. Ook kan je administratie op een gegeven moment dermate complex en groot worden, dat het simpelweg niet meer zelf te behappen is. Het voordeel in dergelijke situaties is dat een accountant of boekhouder thuis is in de materie en het jou alle werk uit handen kan nemen.

Accountant tegenover boekhouder

 

Voor veel ondernemers is het verschil tussen een accountant en een boekhouder onduidelijk. Toch zijn er duidelijke verschillen. Een boekhouder is bijvoorbeeld geen officiële titel, een accountant wel. Dat betekent dat iedereen zichzelf boekhouder mag noemen, ook mensen die beperkt of geen verstand hebben van boekhouden. Omdat accountant wel een officiële titel is, mag alleen iemand met een afgeronde accountantsopleiding zichzelf zo profileren. Daarnaast zijn er nog enkele verschillen. Zo is een accountant verplicht permanent educatie te volgen, om zijn kennis op pijl te houden. Hier wordt hij ook op getoetst. Daarnaast valt de accountant onder het tuchtrecht en is hij gebonden aan gedrags- en beroepsregels. Voor een boekhouder is dit allemaal niet verplicht.

De juiste keuze voor jouw bedrijf

 

Nu de verschillen duidelijk zijn, kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw administratie. Logisch is dat zowel een goede boekhouder als een accountant een groot verschil kan maken voor jouw bedrijf en dat je de kosten die je hiervoor betaalt vaak snel en op een andere manier terugverdient. Dit komt omdat de juiste adviseur op de hoogte is van alle belastingvoordelen die op jouw situatie van toepassing zijn. Daarnaast houd je veel tijd over, omdat je zelf geen energie meer in je administratie hoeft te stoppen. Je kunt dus met belangrijkere (en voor veel ondernemers leukere) zaken aan de slag!

Een boekhouder is over het algemeen wat goedkoper dan een accountant. Dit zit hem vooral in de eerder genoemde verplichte educatie, beroepsregels en over het algemeen ook kwaliteit. Een goede boekhouder kan zeker ook kwaliteit bieden. Je bent hier alleen nooit van verzekerd, omdat er geen regels zijn over wie zichzelf een boekhouder mag noemen. Ook is er geen enkele vorm van toetsing op de kwaliteit van boekhouders. In de wetenschap dat beide keuzes zichzelf kunnen terugverdienen, zou je dus kunnen afwegen om voor lagere kosten te gaan of voor zekerheid in kwaliteit.

Administratie uitbesteden: accountant of boekhouder?

 

De keuze is dus afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Ben je al langere tijd serieus aan het ondernemen? Dan ben je vaak gebaat bij een accountant, omdat deze meer kennis in huis heeft en jou dus op de juiste momenten van gepast advies kan voorzien. Begin je net, heb je geen behoefte aan advies en/of is je administratie niet zo complex, dan ben je gezien de kosten waarschijnlijk beter af met een boekhouder.

Wil je graag meer informatie of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op!

Heb je een vraag? Tom helpt je graag verder!

Tom Diender
Sales & marketing/Belastingadviseur