Faceapp

FaceApp: Doen?

De populaire FaceApp, een app die twee jaar geleden is ontwikkeld door een bedrijf in Sint Petersburg, gebruikt een speciale techniek om te berekenen en te laten zien hoe je er zoveel jaar jonger of ouder uitziet. Ook is het mogelijk om te zien hoe je er uitziet als iemand van het andere geslacht. Leuk, maar niet zonder risico’s.

Welke gegevens gebruikt FaceApp?

In de privacyverklaring van het Russische bedrijf achter FaceApp staat dat zij allerlei informatie van gebruikers verwerken. Ze slaan dus niet alleen jouw foto op, maar ook jouw IP-adres, e-mailadres, locatiegegevens, toestelgegevens en overige informatie door het plaatsen van cookies op jouw telefoon. Wat ze vervolgens precies doen met die informatie, volgt niet voldoende uit de privacyverklaring.

Met welk doel worden deze gegevens verwerkt?

De gegevens worden gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Gepersonaliseerde inhoud en informatie aan jou en anderen verstrekken, waaronder advertenties of andere vormen van marketing;
  • Verbeteren en gebruik van de app;
  • Nieuwe producten en functies testen en ontwikkelen;
  • Meten hoeveel mensen gebruik maken van de app;
  • Het oplossen van fouten of technische problemen;
  • De app automatisch updaten.

Met wie worden deze gegevens gedeeld?

De gegevens worden gedeeld met:

  • bedrijven die onderdeel uitmaken van de groep waar FaceApp toe behoort;
  • bedrijven die nu nog niet toebehoren tot de FaceAppgroep, maar zich hier in de toekomst wel bij aansluiten (onbekende toekomstige bedrijven);
  • externe advertentiepartners;
  • serviceproviders.

Is de AVG van toepassing op deze gegevensverwerking?

Aangezien de FaceApp afkomstig is uit Rusland, zou je denken dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet van toepassing is. Immers geldt deze verordening enkel binnen de Europese Unie. Maar niets is minder waar. Uit (artikel 3 van) de AVG volgt dat de AVG van toepassing is op de verwerking van persoonsgegevens van betrokkenen die zich in de Europese Unie bevinden (wij) door een niet in de Europese Unie gevestigde verwerker (FaceApp). Dit houdt in dat de AVG van kracht is. Het lijkt er echter op alsof FaceApp de regels uit de AVG niet in acht neemt.

Allereerst ontbreekt de rechtsgrond voor de verwerking. Daarnaast bestaat het vermoeden dat de verzamelde gegevens ook gebruikt worden voor de verbetering van gezichtsherkenningssoftware (terwijl dat niet benoemd wordt). Ook lijkt het erop dat de app de (stengere) beveiligingseisen uit de AVG niet naleeft. FaceApp geeft slechts aan dat ze zorgen voor waarborgen, maar garandeert niet dat de verzamelde gegevens goed zijn beveiligd.

 

Wat zijn de gevaren van deze gegevensverwerking door FaceApp?

Naast dat zo’n compleet pakket aan informatie van een persoon aantrekkelijk is voor cybercriminelen om identiteitsfraude mee te plegen, komt zulke informatie vaak in een database terecht die men vervolgens doorverkoopt of toegankelijk maakt voor derden. Het verbaast niemand dat een grootschalige verzameling gezichten zich uitstekend leent voor het trainen en ontwikkelen van gezichtsherkenningstechnologie! Op deze manier kan men jou herkennen en volgen aan de hand van je gezicht. Dat volgen gebeurt nu al op grote schaal via smartphones, maar zo’n telefoon kun je uitzetten. Jouw gezicht kun je echter niet thuislaten.

FaceApp: Doen?

‘Gratis’ apps zoals FaceApp zijn in de praktijk lang niet altijd gratis en worden regelmatig gebruikt voor het verzamelen van (persoonlijke) data. Als deze data vervolgens in handen komen van de verkeerde mensen of wanneer ze niet veilig worden opgeslagen, kunnen criminelen hier hun voordeel mee doen, op welke manier dan ook. En we willen natuurlijk niet dat onze gegevens – die direct gekoppeld worden aan onze identiteit – zomaar ergens worden opgeslagen, zonder dat men de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt, toch? Pas daarom om met FaceApp en ken de gevolgen als je deze app gebruikt!

Doe je voordeel met deze Bekijk ook eens onze LinkedIn of Facebook pagina voor meer interessante nieuwtjes en tips. Daarnaast zijn er wellicht nog andere blogs of actualiteiten op onze site te vinden die voor jou van waarde zijn. Neem hier een kijkje!

Laten we samen presteren!

Het Baskuul team

Heb je een vraag? Suzan helpt je graag verder!

Suzan van den Brand
Juriste