Transitievergoeding Berekenen

Hoe kan jij de transitievergoeding berekenen?

Het berekenen van de transitievergoeding bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen. Het maandsalaris van de werknemer en de duur van de arbeidsovereenkomst (aantal dienstjaren). Onder het maandsalaris wordt het bruto maandsalaris, 13e maand, structureel overwerk, vakantiegeld, structurele winstverdeling en vaste (ploegen)toeslag(en) begrepen. Met onze rekentool kan iedereen met complete informatie eenvoudig de hoogte van de transitievergoeding berekenen.

Maximum

overigens is het berekenen van de transitievergoeding anders wanneer het jaarsalaris van de werknemer € 83.000 of meer is. De maximale transitievergoeding is namelijk € 83.000 of één jaarsalaris wanneer dit meer is dan € 83.000.

Heb je een vraag? Neem contact op!

Wester Koot
Vennoot

Wester Koot

 040-2810371
Wester@baskuul.nl

De oude situatie (tot 2019)

Tot 2019 is de regelgeving rondom de transitievergoeding en de berekening daarvan anders geweest dan nu het geval is. De regelgeving voor de berekening was als volgt:

  • 1/3 van het maandsalaris per gewerkt dienstjaar voor de eerste tien dienstjaren.
  • Daarna 1/2 maandsalaris per dienstjaar.

Daarnaast was er voor 50-plussers een aparte overgangsregeling. Zij kunnen namelijk moeilijker een nieuwe baan vinden dan hun jongere collega’s. Wanneer een werknemer 50 jaar of ouder is en minimaal 10 dienstjaren heeft was er 1 maandsalaris per gewerkt dienstjaar verschuldigd. Tenminste, over de jaren die gewerkt zijn nadat hij of zij de 50-jarige leeftijd heeft bereikt. Voor de jaren daarvoor was gewoon bovenstaande berekening van kracht. Deze uitzondering gelde overigens niet voor kleine MKB werkgevers. Kleine MKB werkgevers zijn bedrijven met minder dan 25 werknemers.

Zoals gezegd is deze regelgeving inmiddels verouderd. Per 1 januari 2020 is de wet arbeidsmarkt in balans ingegaan.

De nieuwe situatie (vanaf 2020)

Vanaf 1 januari 2020 is de regelgeving voor wat betreft de berekening simpeler geworden. De transitievergoeding bedraagt namelijk altijd 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Daarnaast is de 50-plus uitzondering zoals hierboven beschreven geheel vervallen. Elke werknemer heeft vanaf 2020 dus recht op een transitievergoeding volgens dezelfde formule. Wel is het moment waarop recht op een transitievergoeding vervroegd. Er is namelijk vanaf de eerste dag dat een werknemer in dienst komt al recht op een transitievergoeding. In 2019 was dit pas bij een dienstverband van minstens 24 maanden.

Berekenen transitievergoeding

In sommige situaties kan het lastig zijn om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen. De wettelijke transitievergoeding is ook niet altijd in overeenstemming met het bedrag dat de werkgever uitkeert. Het berekenen van de transitievergoeding is gebaseerd op de wettelijke norm. Toch kunnen werkgever en werknemer andere bedragen overeenkomen. Ondanks dat is het berekenen van de transitievergoeding in elke situatie verstandig. Je weet dan immers de basis en wat minimaal wettelijk geregeld is.

Wil je meer weten over de transitievergoeding? Op deze pagina kan je alle algemene informatie inclusief tips over de transitievergoeding vinden!

Tip: bekijk ook eens onze LinkedIn pagina en laat je verrassen door steeds nieuwe tips en nieuwtjes!