Transitievergoeding tip werknemers

Een tip voor de transitievergoeding voor werknemers: als jij een ontslagvergoeding op jouw bankrekening ontvangt, moet je over het bedrag (inkomsten)belasting betalen. Het bedrag wordt namelijk bij jouw inkomen opgeteld en vervolgens belast. Vaak valt een ontslagvergoeding (gedeeltelijk) in de hoogste belastingschaal van 51,75%. Jouw werkgever houdt de belasting in en maakt de netto ontslagvergoeding over. Je houdt hierdoor wellicht minder over dan je in eerste instantie denkt.

De hoogte van het belastingpercentage hangt af van het totale inkomen. Dus voor het bepalen van de belastingschaal tel je het jaarinkomen en de ontslagvergoeding bij elkaar op. Hieronder staat een voorbeeld, zodat duidelijk is waarover je belasting betaald en wat dit betekent voor jouw ontslagvergoeding.

Voorbeeldberekening:

Als je een belastingvoordeel wilt, dan zijn er verschillende opties. Zo kan je bijvoorbeeld de bruto vergoeding (deels) gebruiken om outplacement en opleidingen te kopen. Over dat gedeelte betaal je geen belasting. Daardoor is ook meteen een groter bedrag beschikbaar is voor outplacement of een opleiding dan wanneer je de vergoeding na aftrek van de belasting laat uitbetalen. Over het deel van de transitievergoeding dat je niet gebruikt voor outplacement en/of een opleiding, betaal je uiteraard wel belasting. Ook zijn er nog andere mogelijkheden om belasting te besparen over jouw transitievergoeding. Belangrijk is dat jij hierin de juiste keuze maakt. Onze belastingadviseurs helpen jou graag verder. Zij zetten alle mogelijkheden voor jou op een rijtje en berekenen daarbij jouw belastingvoordeel.

Heb je een vraag? Neem contact op!

Suzan van den Brand
Juriste

Juridisch advies

 040-2810371
 Suzan@baskuul.nl

Laat nu je transitievergoeding berekenen!

Hoe wordt een transitievergoeding berekend?

Het is voor werknemers vaak niet eenvoudig om te doorgronden of een transitievergoeding aan alle gestelde eisen voldoet of voor verbeteringen vatbaar is. Daarom controleren onze juristen graag jouw transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen. Het maandsalaris en de duur van de arbeidsovereenkomst (aantal dienstjaren). Het maandsalaris bestaat uit het bruto maandsalaris, 13e maand, structureel overwerk, vakantiegeld, structurele winstverdeling en vaste (ploegen)toeslag(en). Wil jij weten wat de hoogte van de transitievergoeding is? Vul dan onze rekentool in.