Slapend dienstverband

Slapend dienstverband


Deze week kwam jurisprudentie naar buiten waarin slapende dienstverbanden het onderwerp van discussie waren. Een slapend dienstverband is een dienstverband waarbij een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is (langer dan 2 jaar) en daarbij niet uit dienst is getreden. Dit wordt in sommige situaties door werkgevers gedaan, omdat er door het aanhouden van het dienstverband geen transitievergoeding betaald hoeft te worden. Wettelijk is de werkgever namelijk verplicht om deze transitievergoeding te betalen bij het beëindigen van het dienstverband. Het dienstverband is in de betreffende situaties echter niet beëindigd.

De zaak: slapend dienstverband

De zaak die speelde, ging over een werknemer die door zijn werkgever in een slapend dienstverband werd gehouden. Hij is langdurig arbeidsongeschikt en ontvangt geen loon meer. Omdat de werkgever het dienstverband slapend in stand houdt, ontvangt de werknemer ook geen transitievergoeding. Daarom heeft de werknemer verzocht het dienstverband te beëindigen met uitbetaling van de wettelijke transitievergoeding. De werkgever heeft dit echter geweigerd. Werknemer eist daarom een schadevergoeding van de werkgever.

De hoge raad

De Hoge Raad heeft hierover geoordeeld. Van belang is dat de wetgever van slapende dienstverbanden af wil. Bovendien is er wetgeving opgesteld die voorziet in de compensatie van transitievergoedingen. Deze wetgeving is bedoeld om werkgevers te compenseren voor de soms hoge bedragen aan verschuldigde transitievergoeding. Omdat deze wetgeving bestaat, gaat het argument dat de werkgever op hoge kosten wordt gejaagd, niet meer op, aldus de Hoge Raad. Op grond van het ‘goed werkgeverschap’ mag een werkgever een werknemer niet in een slapend dienstverband houden om de betaling van de transitievergoeding te ontlopen. Dit betekent dat een werkgever verplicht is om een slapend dienstverband op verzoek van de werknemer te beëindigen. Bovendien moet hij hierbij een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding betalen. Een voorbeeld van een situatie waarbij deze verplichting niet hoeft te bestaan, is wanneer er een reëel uitzicht is op re-integratie van de werknemer.

Binnen jouw onderneming een slapend dienstverband

Is er binnen jouw onderneming sprake van een slapend dienstverband of ben jij juist een werknemer die in een slapend dienstverband verwikkeld zit? Neem dan contact op en laat je goed adviseren door één van onze experts. Niet alleen het beëindigen van het dienstverband, maar ook het vaststellen van de hoogte van de transitievergoeding en de communicatie hieromheen kunnen namelijk complexe situaties opleveren.

Zie hier de volledige uitspraak.

Wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op! Volg ook onze Linkedin pagina als je vaker handige tips en tricks wilt ontvangen!

Fijne dag!

Het Baskuul team.

Heb je een vraag? Suzan helpt je graag verder!

Suzan van den Brand
Juridisch advies