Fietsen is voordelig!

Een fiets, elektrische fiets of speed pedelec kan ook zakelijk aangeschaft worden. Net als een auto van de zaak, kan ook een fiets van de zaak aan werknemers beschikbaar worden gesteld. Momenteel is deze regeling voor een fiets vrij ingewikkeld. Er geldt geen vaste bijtelling, maar een correctieverplichting op basis van het werkelijke aantal privé fietskilometers per jaar. Maar fietsen loont! Lees snel verder waarom de fiets van de zaak voordelig kan zijn.

De fiets van de zaak vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 is dit systeem veel eenvoudiger. Vanaf dat moment zal een vaste bijtelling van 7% van de waarde van de fiets op jaarbasis verschuldigd zijn. Fietsend naar het werk is goed voor het milieu en de gezondheid van de werknemers, maar ook belastingtechnisch is het dus interessant. Het gaat hier immers om een bijtellingsbedrag van slechts enkele euro’s per maand.

Hierdoor geldt een relatief laag percentage bijtelling (vergeleken met de auto bijtelling van 22%). Met de nieuwe regelgeving hoopt de overheid meer mensen op de fiets te krijgen. Wat positief zal zijn voor de gezondheid, het milieu, klimaat en de doorstroming op autowegen.

Als het verstrekken van een fiets van de zaak niet de voorkeur heeft, is het ook toegestaan € 0,19 per woon-werk en zakelijke fietskilometer belastingvrij te vergoeden aan werknemers.

In de nieuwe regeling zal het naar alle waarschijnlijkheid toegestaan zijn om naast de auto van de zaak ook een fiets van de zaak ter beschikking te stellen aan een werknemer.

Kortom: de fiets van de zaak vormt voor zowel de werkgever als de werknemer een beloningsmogelijkheid met interessante fiscale voordelen. Bijkomend voordeel: vanaf 1 januari 2020 zonder al teveel administratieve ballast.

Uiteraard kunnen wij de doorrekening van de financiële gevolgen voor werkgever en werknemer uitvoeren.

Neem voor meer informatie of andere vragen gerust contact op!