btw-identificatienummer

Actiepunten nieuw btw-identificatienummer per 1 januari 2020


Vanwege nieuwe en strengere wetgeving op het gebied van privacy, gaat het btw-identificatienummer wijzigen. In oktober 2019 heeft de Belastingdienst naar alle eenmanszaken een brief gestuurd met daarin het nieuwe btw-identificatienummer. De opzet van het btw-nummer blijft hetzelfde, alleen is het burgerservicenummer (BSN) nu niet meer in het btw-nummer verwerkt. Zo kan er minder eenvoudig fraude plaatsvinden door misbruik van het burgerservicenummer.

2 verschillende nummers

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle eenmanszaken het nieuwe btw-identificatienummer gebruiken. Overigens geldt dit alleen voor de communicatie richting klanten en leveranciers. Voor de communicatie richting de Belastingdienst blijft het oude nummer van kracht. Hierin hoeft dus niets gewijzigd te worden. Eigenlijk gelden er vanaf januari 2020 dus twee verschillende nummers; een btw-identificatienummer voor communicatie met klanten en leveranciers én een omzetbelastingnummer voor communicatie met de Belastingdienst. Dit laatste gaat dus exact zoals je gewend bent.

Communiceer het nieuwe btw-identificatienummer

Van belang is dat tijdig alle facturen aangepast worden met het nieuwe nummer. Ook andere plaatsen of communicatiemiddelen moeten worden aangepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je bedrijfswebsite of briefpapier. Ook is het van belang om het nieuwe nummer tijdig aan je adviseur door te geven. De adviseur kan dan tijdig rekening houden met dit nieuwe nummer en dit aanpassen in de software en administratie.

Mocht jouw eenmanszaak ook handel drijven met andere landen binnen de EU, dan kunnen leveranciers het nieuwe nummer verifiëren. Dit kan via het uitwisselingssysteem van de Belastingdienst, genaamd VIES.

Let op (!): het oude btw-nummer is vanaf 1 januari 2020 niet meer geldig. Heeft een vaste leverancier dit nummer nog in zijn systeem staan voor facturatie aan jouw bedrijf, dan kunnen problemen met de Belastingdienst ontstaan. Breng je leveranciers daarom tijdig op de hoogte van je nieuwe btw-nummer. Ook bij btw-verlegging binnen Nederland moet opgelet worden dat de juiste btw-nummers op de factuur worden vermeld.

Wat te doen bij ontheffing administratieve verplichtingen?

Wanneer je met jouw eenmanszaak geen btw-aangifte doet, bijvoorbeeld wegens ontheffing van je administratieve verplichtingen, krijg je toch een nieuw btw-identificatienummer toegestuurd. Let erop dat je, als je toch een factuur uitreikt, wel verplicht bent om dit nummer op je facturen te vermelden. Er verandert voor jou dan verder niets, je doet nog steeds geen aangifte en berekent geen btw over je prestaties.

Ben je het nieuwe nummer kwijt? Dan kun je eenvoudig een kopie van de eerste brief opvragen bij de Belastingdienst. Bel hiervoor met de Belastingtelefoon op 0800-0543.

Heb je nog vragen over het btw-identificatienummer of over iets anders? Neem dan contact op, onze experts helpen jou graag.

Baskuul sluit zich aan bij OAMKB

Belangrijk nieuws! Baskuul Adviseurs sluit zich aan bij oamkb

Al jaren streven wij ernaar om onze klanten de beste dienstverlening te bieden. Bij Baskuul geloven we in betrokkenheid, meedenken en voortdurende optimalisatie. Om deze kwalitatieve dienstverlening te waarborgen, hebben we besloten om een strategische stap te zetten naar de toekomst: Baskuul Adviseurs is nu onderdeel van oamkb.