Hypotheek

Hypotheek aflossen voordelig?


Hypotheekrenteaftrek omlaag

Sinds 2019 gaat het maximumpercentage van de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs omlaag. Dit betekent dat je steeds minder belastingvoordeel hebt over de rente die je voor je hypotheek betaalt. Omdat dit voor veel mensen één van de belangrijkste voordelen is in de jaarlijkse aangifte, is het tijd om deze aftrek eens goed onder de loep te nemen. De vraag die hierbij van belang is: is mijn hypotheek aflossen voordelig?

Box 1 of box 3

Als eerste is er een belangrijk verschil te noemen tussen een aflossingsvrije hypotheek en een hypotheek waarop wel wordt afgelost. Hypotheken vanaf 1 januari 2013 vallen alléén in box 1 wanneer er op de hypotheek wordt afgelost. Een hypotheek in box 1 betekent dat de rente aftrekbaar is in je jaarlijkse aangifte. Wanneer je niet aflost op je hypotheek, is er sprake van een box 3 schuld. In box 3 worden je bezittingen en schulden met elkaar verrekend. Mocht de uitkomst hiervan boven de € 30.846,- (2020) uitkomen, dan betaal je hierover belasting. Heb je overigens een fiscaal partner? Dan betaal je alleen belasting over je bezittingen als na aftrek van alle schulden de gezamenlijke uitkomst van jou én je partner boven de € 61.692,- uitkomt.

Wanneer je bovenstaande tekst doorleest, denk je misschien dat je moet zorgen dat je hypotheek in box 1 terechtkomt. Je hebt dan immers het belastingvoordeel van de aftrekbare hypotheekrente. Dit is echter niet altijd het geval. Omdat het percentage hypotheekrenteaftrek steeds lager wordt, maar ook omdat de box 3 belasting vanaf 2021 wordt verhoogd voor beleggingsvermogen. In sommige gevallen kan het fiscaal gunstiger zijn om de hypotheekschuld daarom in box 3 te laten vallen, zodat er minder vermogen overblijft waarover belasting betaald moet worden.

Hypotheek aflossen?

In sommige gevallen kun je dus voordeel behalen wanneer je stopt met aflossen. Je schuld gaat dan naar box 3 in plaats van box 1. Dit speelt wanneer je belasting betaalt in box 3 en dus boven het heffingsvrije vermogen uitkomt. Voor aflossingsvrije hypotheken is dit helaas niet mogelijk, voor deze hypotheken geldt: eenmaal box 1, blijft box 1.

Let wel op, het aflossen op je hypotheek levert ook voordelen op. Je betaalt dan immers lagere maandlasten in de toekomst. Soms is het derhalve voordeliger om de hypotheek (deels) af te lossen in plaats van enkel te ‘kiezen’ tussen box 1 of box 3. Bekijk goed wat voor jou de beste keuze is. Onze belastingexperts berekenen heel graag welke optie voor jou de meeste voordelen oplevert.

Contact

Wil jij hier meer over weten of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen jou graag met al jouw vraagstukken. Bekijk ook eens onze diensten pagina en zie waar wij jou allemaal mee kunnen helpen.

Fijne dag,

Het Baskuul team.