Elektrische fiets van de zaak

Elektrische fiets van de zaak: aansprakelijkheid


Elektrische fietsen nemen almaar in populariteit toe. Zo ook in de zakelijke wereld. Elektrische fietsen kunnen namelijk ook als fiets van de zaak aangemerkt worden. Sinds 1 januari 2020 is de nieuwe fietsregeling namelijk van kracht. Maar hoe zit het dan eigenlijk met de aansprakelijkheid bij ongelukken en andere ongemakken? De elektrische fiets valt namelijk niet standaard onder de aansprakelijkheidsverzekering.

De fiets van de zaak

Zoals hierboven beschreven is een fiets van de zaak tegenwoordig niet alleen meer de reguliere fiets, maar ook bijvoorbeeld de elektrische fiets. Een fiets van de zaak is nog een relatief nieuw begrip en is dus nog niet voor iedereen even duidelijk. De fietsregeling die sinds 1 januari 2020 van kracht is, geeft hier uitleg over. Met de invoering van de nieuwe regeling is het makkelijker voor werkgevers om door middel van een fiets van de zaak een voordeel te verschaffen aan hun werknemers.

Kosten fiets van de zaak

Maar wat kost een fiets van de zaak nou eigenlijk? Een fiets van de zaak kost de werkgever de aanschafkosten en in de meeste gevallen het onderhoud en de reparatiekosten van de fiets. De werknemer zit met een ander soort kosten, namelijk de welbekende bijtelling. Voor de werknemer is er sprake van 7% bijtelling per jaar over de consumentenadviesprijs van de fiets en de bijbehorende accessoires. Wil je bekijken hoeveel bijtelling er over jouw fiets van de zaak is verschuldigd? Bekijk dan hier de consumentenadviesprijs van jouw fiets. De bijtelling is een aanvulling op het salaris waarover de werknemer maandelijks belasting betaalt. In de praktijk kost een fiets van de zaak de werknemer enkele euro’s per maand. Een fiets van de zaak met een consumentenadviesprijs van € 2.000,- kost een werknemer bijvoorbeeld (afhankelijk van het inkomen) iets minder dan 5 euro per maand.

Aansprakelijkheid

Dan nu terug naar het uitgangspunt van deze blog, de aansprakelijkheidsverzekering en de fiets van de zaak. De elektrische fiets is namelijk een bijzonder geval binnen de fietsregeling. Onder de fietsregeling vallen namelijk bijvoorbeeld ook de speed-pedelec en de bromfiets. Deze vallen beiden onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen. De elektrische fiets valt hier niet onder. Dit betekent dat er geen WA-verzekering verplicht is voor de elektrische fiets van de zaak. Maar wat is dan het gevolg wanneer er bij zakelijk gebruik van de fiets van de zaak iets mis gaat waarbij schade ontstaat? Omdat motorrijtuigen over het algemeen niet gedekt zijn onder de standaard aansprakelijkheidsverzekering, zou het kunnen zijn dat er niets verzekerd is.

Kosten ongeval fiets van de zaak

Bij een ongeval is er dus niet altijd iets verzekerd bij een elektrische fiets van de zaak. Let hier dus op bij de aanschaf van de fiets. In de polisvoorwaarden van de lopende verzekeringen kan over het algemeen teruggevonden worden of de fiets van de zaak uitgesloten is van dekking. Let hierbij op de zakelijke ritten. Mogelijk worden deze anders behandeld dan privé ritten met een elektrische fiets van de zaak. Kortom, zorg dat je goed in beeld hebt wat nu wel verzekerd is en wat niet. Sluit zo nodig een aparte verzekering af voor de fiets(en) van de zaak zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan!

Heb jij nog vragen over het bovenstaande of andere vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan elke dag weer met veel plezier voor jou klaar!